FOGYÓKÚRA VAGY ÉLETMÓDVÁLTÁS

FOGYÓKÚRA, VAGY ÉLETMÓDVÁLTÁS?

Neked mire van szükséged? Tudod mi a különbség? Ebből a történetből megtudhatod.

Néhány napja egy nagyon kedves ismerősöm mutatott egy fogyókúrás fórumot. Hatalmas tévhiteket olvastam. Volt egy fiatal srác, aki saját bevallása szerint 130kg és nagyon várja már, hogy lefogyjon, hogy aztán élhesse végre az „normális” életét, amit eddig megszokott. Mert már nagyon elege van ebből a fogyókúrából.

A szemem kb. akkorára tágult, mint Shrekben a Kandúrnak. Az eddigi életmódja vezette ahhoz a kinézethez, amije jelenleg van. Nem gondolhatja komolyan, hogy ehhez akar még egyszer visszatérni? Aztán eszembe jutott, hogy én is így kezdtem.

Amikor úgy éreztem azonnal lépnem kell mert már több mint 100kg vagyok, csak arra gondoltam, mihamarabb le kell fogynom. Én sem ismertem mást, csak azt a szót, hogy fogyókúra. Szóval fogyókúrázni kezdtem. Persze ész nélkül. Ugyanazokat ettem mint azelőtt, csak kevesebbet. A súlyom hullámzóan ugyan, de csökkent. Meg a hangulatom is, de most nem ez a lényeg, az egy másik bejegyzés.

Sportolgattam, de nem túl rendszeresen és nagyon utáltam. Sokféle mozgásformát kipróbáltam, de valahogy mindegyiktől hamar elment a kedvem. Mindig csak a kifogásokat kerestem. Kibúvót a mozgás alól és indokot, hogy betömhessek valamit, amit nem kellene. Többnyire az idő és az időjárás volt az ok. Volt, hogy nem volt időm elkészíteni az ételem, ezért csak bekaptam valamit. Gondolhatod, hogy nem egy zellerszárat. 🙂 Kibúvót kerestem a sport alól: -„Majd később, ó már késő van, esik az eső, fúja szél, hideg van, most meg meleg, stb.” Ettől függetlenül, sok idő alatt magamtól megtanultam mit ehetek, ihatok és hogy mozogni kell.

Amikor elértem a célom, elengedtem magam. Visszatértem a régi életmódomhoz. Azt hittem már mindent lehet, mert én már vékony vagyok. De az élet hamar felnyitotta a szemem. Újra hízásnak indultam. A -40-ből visszajött 14. Beparáztam. Éjszakákat nem aludtam, azon agyaltam, hogy lehet ez. Hiszen lefogytam. Most akkor már sohasem ehetek ihatok egy jót?

Újra elkezdtem az egészet sokkal nagyobb odafigyeléssel. Olyat tettem amit addig soha: OLVASTAM! Elolvastam mindent a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban, ami a kezem ügyébe került. Lassan kialakult egy új étrend, de egy olyan, amit kisebb változtatásokkal a mai napig tartok. Illetve egy olyan mozgáskultúra, amit mindenáron próbálok betartani. Sokkal hamarabb mint azelőtt, újra „csúcsformában” voltam. Fantasztikus érzés volt, hogy újra megcsináltam. Volt egy kis depresszió néhány rossz gondolat miatt, hogy mi lesz, ha megismétlődik a jojó effektus, de hamar elhessegettem, egy nagy mosoly kíséretében. Mert már tudtam, hogy soha többet nem leszek kövér. Mert megtanultam a leckét.

Az életmódváltás egy tanulási folyamat, mialatt megértjük, elfogadjuk és aztán egész életünk során alkalmazzuk azt a tudást mely segít minket testünk fittentartásában.

Persze volt még néhány alkalom, amikor felugrott pár kiló, karácsonyi kajamizéria, a sok bejgli, meg hasonló finomságok, húsvét és a szülinapok idején, de már tudtam kezelni és néhány nap, max. egy hét alatt visszatértem a megszokott utamra. Már nem várom meg amíg sok kiló feljön, idejében kezelem a helyzetet, már max 2-3 kg után.

Most belegondolva ekkor jöttem rá mi a különbség fogyókúra és életmódváltás között. Életmódot vált az, aki elhízott a nem megfelelő táplálkozás és a kevés mozgás miatt. Fogyókúrázik az, akire felugrott pár kiló valamilyen okból, tehát alapjában véve megfelelő életet él, csak becsúszott egy kis hiba a rendszerbe.

Hogy ki melyik kategóriába tartozik, túlsúlyos, vagy elhízott a BMI index elég jól megmutatja. Ha az index 20 és 25 között van akkor „csak” túlsúlyos. Itt még talán elég a fogyókúra, de ha felette van, akkor sajnos elhízott és szinte biztos, hogy szükséges az életmódváltás. Ha van időd kérlek olvasd el az életmódváltás oldalamat, ahol mindent megtudhatsz arról, mit hogy csináltam és hogyan élem az életem jelenleg is. Ha csak fogyni szeretnél pár kilót, de nincs ötleted mit főzz magadnak vagy a családodnak, akkor a gasztronómia kategóriába találsz ötleteket, illetve recepteket. Minden étel amit itt találsz a mérsékelt kalóriatartalommal rendelkezik a szénhidrátok erős lecsökkentése által. Ennek ellenére fantasztikusan finomak.

Rengeteg időt takaríthattam volna meg magamnak, illetve sokkal hamarabb elérhettem volna a célom, ha lett volna valaki aki elmagyarázza ezeket a dolgokat. Nos, a FITTfalatok.hu a kitaposott ösvény már csak járni kell rajta. Itt mindent megtalálsz a célod eléréséhez.

Köszönöm, hogy szántál rá néhány percet, hogy elolvasd a bejegyzésemet. Kívánom neked, hogy elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 🙂