SZÉKELYKÁPOSZTA

A székelykáposzta egy csodálatosan finom étel. 🙂 Ha nem kenyérrel, rizzsel, vagy bármilyen szénhidráttal eszed, még a fogyókúrád is támogatja. A hús sok fehérjét, a káposzta rengeteg rostot tartalmaz, kalóriatartalma nagyon alacsony. Igazán jó lakhatsz vele, mivel egy adag 45-50dkg, mégis csupán 450-550 kcal-t tartalmaz. Elkészíteni egyszerű, gyakran főzöm, mert nagyon finom és az egész családom nagyon szereti. A benne levő kalóriát tovább csökkentheted, ha zsírszegényebb húsból készíted, mint a sertéscomb, vagy a karaj.

HOZZÁVALÓK adagonként:
1teáskanál zsiradék (zsír vagy esetleg olaj)
kis fej hagyma
15-18dkg sertés karaj, vagy comb (illetve a fehérjeigényed szerint akár több is)
25-30dkg savanyított káposzta
Kb. 15-20g só (attól függ mennyire sós a savanyú káposzta)
1 kávéskanál pirospaprika
1-1 késhegynyi bors és őrölt kömény
1-2 gerezd fokhagyma, vagy 1tk fokhagyma granulátum

ELKÉSZÍTÉS:
A hagymát megtisztítás után szeleteld vékony csíkokra, vagy aprítsd apróra kézzel, vagy géppel. Tedd egy edénybe a zsiradékot és kezd el pirítani a hagymát. Vágd kockákra a húst, add hozzá a hagymához, majd szórd meg a fűszerekkel. Pirítsd át. Ha nem szereted szálasan a káposztát aprítsd kisebb darabokra, majd tedd bele azt is. Fedd le és egészen kis lángon párold. Ha elfőtte a levét pótold csontlével, vagy vízzel, de csak kis adagokban (0,5-1dl). Kb. 1,5 óra alatt készül el. Ne ijedj meg ettől, nem kell mellette állni, csak néha keverd meg, nehogy leégjen. Tálaláskor egy evőkanál tejföllel lágyíthatod a káposzta savasságát.

Jó étvágyat!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI!