Grillezett Amúr

Kaptunk egy kedves ismerősünktől egy hatalmas amúrt. A farokrészéből olajos hal lett, a patkóiból pedig ez a csodálatos grillezett hal. Szerencsémre csak felaprítanom és fűszereznem kellett, már meg volt pucolva. 🙂 Csak annyi dolgom volt vele, hogy a kerti grillsütőben megsüssem.

Fűszerezett Amúr

A felszeletelés alapjában véve egyszerű. A bordák között be kell vagdalni a gerincig, kb 2 cm széles darabokra, majd egy csirkevágó olló, vagy egy metszőolló segítségével el kell vágni a gerincet.

Aztán jöhet a fűszerezés. 1 kg halra 20g MINDENREJÓ fűszerkeveréket szórtam és tettem rá némi zsiradékot.  Ami lehet zsír vagy esetleg olaj. Ez azért kell, hogy ne égjen rá a rácsra, illetve jobban átadja a hőt a halhús felületének. Ha nem azonnal kezded a sütést, akkor tedd be hűtőbe.

Amúr Grillen

Ezután gyújtsd be a grillt. Ha felmelegedett, helyezd el benne, ill. rajta a szeleteket. Azért használok ilyen sütőrácsot, mert jól összefogja a halakat, fordításkor sem esnek szét. A hőfokot faszenes grillen beállítani elég nehéz, inkább csak azt lehet figyelni, hogy ne süljön túl gyorsan. Gázgrillen egyszerűbb a helyzet. 200C°-ra melegítem, aztán visszaveszem 170-180C°-ra, ezen sül fél órát. Közben néhányszor megfordítom, hogy egyenletesebben piruljon.

Zöldségek Amúr Grillezés

Miközben sülnek a halak, van idő összevágni a salátának való zöldségeket. Paprika, paradicsom, uborka, zöldhagyma és sárgarépa került a tányérra, a lényeg, hogy minimális kenyérrel és sok zölivel együk. Ezeket már nem szoktuk megsózni, elég ami a halakon van.

Ha ebédnek készül, akkor többnyire valamilyen párolt, vagy sült zöldséget készítek hozzá. Karalábét, répát, édesburgonyát, esetleg céklát. Ritkán eszünk gabonaféléket, mert sok bennük a szénhidrát és emiatt nagyon megemelkedik a kalóriatartalma az ételnek. Ha mégis, akkor barna rizst, bulgurt, gerslit, vagy kölest párolok és mindig keverem valamilyen zöldséggel.

Grillezett Amúr

Ilyen csodaszép amikor elkészül. Szemet gyönyörködtető már a látványa is és az illata  fantasztikus. Nem szárad ki a gyors sütésnek köszönhetően. Bármilyen más hal nagyon finom grillezve, csak próbáld ki. tongue-out Ha nem szereted a fűszeres ízeket akkor tehetsz rá 16g sót és ízlés szerint borsot, esetleg fokhagymát.

Grillezett Amur Talalva

Így néz ki kitálalva. Az íze, hogy is mondjam: ÚRISTEN EZ NAGYON FINOM!!! 🙂 Ennek a halnak nincs mocsár íze.

Sajnos a szálkák nem tünnek el a sütéstől , de viszonylag nagyok, szóval könnyű őket észrevenni. Persze azért csak óvatosan.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! ?