Hatalmas kedvencünk a csevap és a mititei. Az eredeti többféle húsból készül, most azonban a kalóriabevitel csökkentése céljából csirkemellfiléből készítettem. Csirkecombfiléből még puhább és szaftosabb, de akkor kb. 40%-kal több kalóriát tartalmaz a hús, de nem kell ettől megijedni, ez adagonként mindössze kb.70kCal. Persze, ha nagyon alacsonyan akarod tartani a bevitt energiát, akkor mellfiléből készítsd. Hidd el nagyszerű élmény lesz, nem csak elfogyasztani, de elkészíteni is. 🙂

Adagonként 3-4dkg száraz kölest szoktam kimérni. Ebből főzés, vagy párolás után lesz 10-15dkg. Ebben van kb. 120-160kCal. Persze nem muszáj kölest enni hozzá, lehet egy kis szelet pirítóssal, vagy akár csak a salátával is. Na akkor aztán … WEIGHT LOSS! 🙂

Elkészíteni nagyon egyszerű. A rizshez hasonlóan, vagy megfőzzük enyhén sós vízben, majd leszűrjük, vagy pároljuk, mint ahogy azt én is csináltam. A kimért adagot zsiradékon enyhén megpirítjuk, 2,5X-es mennyiségű forró vizet, vagy alaplét öntünk rá, majd sózzuk. Ízesíthetjük a száraz kölessel együtt pirított apróra vágott hagymával, vagy a felöntőlével együtt szórhatunk bele fokhagyma granulátumot. Akár készülhet MINDENREJÓ fűszerkeverékkel is, mint itt. 🙂

Ha már nincs alatta lé, akkor félre kell tenni egy kis időre. Tálalás előtt fel kell keverni egy villa segítségével, így nem tapadnak össze a szemek. Szép pergős lesz.

Amíg párolódott a köles, összevágtam mindenféle friss salátának való zöldséget. Salátát, uborkát, paradicsomot és hagymát. Megszórtam egy kis oreganoval és csepegtettem rá olíva olajat, de ezek nem kötelezőek, csak ha szereted őket. A kalóriába bele kell számolni az ilyen plusz zsiradékokat i, de szerintem az olíva olaj megéri, mert nagyon egészséges. Persze nem kell, hogy tocsogjon, csak módjával. 🙂

A csevaphoz adagonként 15-18dkg csirkemell filét aprítógépbe teszek, belevágok 2-3dkg, kb. egy pici fej hagymát. Fűszerezem kb. 3g sóval, pici borssal, 1kávéskanál fokhagymával, fél lapos kávéskanál pirospaprikával és kb. ugyanennyi oregánóval, ill. mostanában már egyszerűbben megoldom a fűszerezést. kb. 4g MINDENREJÓ fűszerkeveréket teszek bele és még adok hozzá fél lapos kávéskanál oregánót, esetleg még fokhagymát, mert nagyon szeretjük. Krémes állagúra gyalázom az aprító géppel. Kis „kolbászkákat” formázok. Darabonként 6dkg körüliek szoktak lenni. Ha nem használom fel azonnal, hűtőbe teszem.

A sütés gyorsan megvan. Serpenyőben olajat melegítek kb. 160-170C°-ra, óvatosan beleteszem a csevapokat, majd kb 4 perc alatt készre sütöm őket. A lényeg, hogy óvatosan, mert a forró olaj nagyon veszélyes! DANGER ZONE!

Sülés közben néhányszor átforgatom őket, hogy egyenletesen átsüljenek.

Ha ilyen szép arany színük van már és feljönnek az olaj tetejére, akkor készen van. Ugye milyen csodálatos? …és az illata?

Már csak annyi dolgod van, hogy elhelyezd a párolt kölest és a salátát egy szép tányérra, a tetejére pedig ültesd rá a frissensült csevapod. Kanalazhatsz rá kevés csomboros-fokhagymás tejfölt. (1 kanál tejföl 1-1 csipet só, fokhagyma granulátum és borsikafű) Csúcs vele. Most csodáld meg a műved, majd fogyaszd el jó étvággyal. Megérdemled! 🙂

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉