Sajnos a nyúl az utóbbi időben eltűnt a konyhákból, már csak ipari csirkét és sertést eszünk. Pedig a nyúl finom és a fogyókúrát kifejezetten támogató húsféle. Fehérjetartalma magas 21g/100g, kalóriatartalma alacsony 158kcal/100g. Remélem, hogy ez a bejegyzés meghozza a kedved, ennek a receptnek az elkészítéséhez. Hidd el nem fogod megbánni, ha elkészíted ezt a csodát.
HOZZÁVALÓK:
Nyúlcomb ill. lapocka
20g/kg MINDENREJÓ fűszerkeverék (Ha nincs mérleged akkor kb 2 közepes teáskanál a 20g)
2 gerezd fokhagyma, vagy 1 tk fokhagyma granulátum
1 csipet őrölt babérlevél
1ek mustár
1kk csilipaszta
A NYÚL ELKÉSZÍTÉSE:
Sütés előtt a nyúlhúst alaposan mosd le, majd kend be a fűszerekkel, mustárral, csilipasztával és zsiradékkal. Ha van időd kicsit hagyhatod állni, hogy jobban átjárják az ízek.
Ha ez megvan, helyezd el őket egy tepsibe, önts alá fél deciliter vizet, csontlét vagy akár fehér bort. Takard be a tepsit alufóliával úgy, hogy a fényes oldala legyen befelé, a nyúl felé. Ezután helyezd be a 200C°-ra előmelegített sütőbe. Nem kell hőlégkeverés. Most feledkezz meg róla 2,5 órára.
Közben elkészítheted a köretet. 🙂
Ha letelt az idő vedd ki a sütőből és vedd le róla a fóliát. Egy kanál segítségével locsolgasd meg a pecsenyelével amit kiengedett, majd tedd vissza a sütőbe. Tekerd fel 250C°-ra és hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt pirítsd szép pirosra. Ha elkészült vedd ki a sütőből és újra locsolgasd meg a pecsenyelével. Amennyiben nem azonnal fogyasztod, fedd le az alufóliával, hogy ne száradjon ki. Gondolom Istenkirály lett ugye? Húúúú! … és még nem kóstoltad!
HOZZÁVALÓK:
20dkg édesburgonya
1kicsi, vagy ½ nagy hagyma
1tk zsiradék (most kókuszzsírral készítettem)
4g MINDENREJÓ fűszerkeverék, vagy 3g só, pici bors és fokhagyma granulátum
Tisztítsd meg az édesburgonyát és vágd kockákra. Ne legyen túl apró, mert akkor péppé megy mire megpárolódik. Túl nagy se, mert akkor meg egy évszázad mire elkészül. Legyen olyan „centiszercentis”. A hagymát vágd apróbb kockákra és keverd hozzá a burihoz. Szórd meg a fűszerrel és tegyél rá zsiradékot. Mehet a tűzre. Ha elkezd aktívan párolódni, kicsit vedd lejjebb a lángot. Néhány percenként keverd meg, nehogy leégjen. Viszonylag hamar elkészül. Ha már nincs leve és sercegő hangot ad, nyomd meg a fakanállal, és ha átszalad rajta akkor készen van.
Már csak annyi dolgod van, hogy kitálald egy szép tányérra, és jóízűen elfogyaszd.
Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!
SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI!