A roston sült sajt az egyik jolly-joker kajánk. Ha szorít az idő, vagy kifogyunk az ötletekből, hogy mi legyen az ebéd, akkor szinte mindig ezt készítem, vagy csirkemellet roston, mert az a másik hasonló „bármikor” ételünk.

Most edami sajtból csináltam. Igaz, a köret nem egy gyorsan elkészülő fajta, de ezt szavazta meg a családi kupaktanács, időnk meg mint a tenger. 😉

Azon kuncogtunk, hogy a képen úgy néz ki, mintha savanyú káposzta lenne. NEM AZ! Ez karfiol! … és nagyon finom! Egy eltérő színű köret jobban illett volna hozzá a kép szempontjából, de most ezt dobta a gép. Ha nem szereted a karfiolt készíthetsz hozzá mást is, mindennel finom, csak legyen szénhidrátmentes. Húúúú! Olvad a zsír, olvad a zsííír! 🙂

A körettel kezdjük, mert az jóval több idő alatt készül el, mint a sajt. Hamarabb is kell készen lennie, mert erre fogjuk ráültetni, ha elkészül. a grillezett sajt csak forrón, azonnal fogyasztva tökéletes. Puha és nyúlós és fantasztikusan csodálatos!!! 🙂

Szóval, adagonként 20-25dkg fagyasztott vagy friss karfiolt párolunk teáskanálnyi (0,5dkg) zsiradékon 2-3g sóval, pici borssal és fokhagymával (lehet granulátum), vagy használhatunk MINDENREJÓ fűszerkeveréket 3-4g/adag mennyiségben.

Egy wokban, vagy lábosban, lefedve közepes lángon pároljuk.  Néhányszor keverjük meg, nehogy lekapja, majd ha elfőtte a levét, már kezd pirulgatni és megpuhult, elzárjuk a gázt és egy burgonyanyomóval összetörjük. Ennyi! Ugye milyen egyszerű?

Mialatt párolódik a köretünk szeleteljük le a sajtot. Nem muszáj edamit választani, trappista pont ugyan olyan jó. Egy 15-18dkg-os darabka nagyon megfelel ebédre. 🙂 Kellően jól lakunk tőle, elegendő energiát tartalmaz leginkább zsír formában és rengeteg fehérjét, ami nem a pocakunkat fogja növelni, hanem az izmainkat fejleszteni. Pontosan ez az, amit szeretnénk elérni, mert minél több az izom, annál több a felhasznált kalória.

Na, most gyújtsunk alá a serpenyőnek, amiben a sajt fog piromkodni. Lehet akár egy lapos palacsintasütő is. Amíg ez melegszik tegyük ki a köretet egy szép tányérra, szép laposan, hogy a sajt ne törjön majd meg rajta.

Ha már jó forró a serpenyő, pici zsiradékkal kenjük be, vagy olajjal spricceljük meg az alját és mehet rá a sajt. Nem kell megsózni mert ezt már gyárilag megtették helyettünk. Igaz már előfordult, hogy sótlan sajtot kaptunk, akkor lehetséges, hogy egy kis sót rá kell tekerni, illetve hinteni. Fűszerezni nem nagyon szoktuk, mert a pirult sajt önmagában egy fantasztikus ízű, ha mégis szeretnél egy kis plusszt, akkor tekerj rá egy kevés színes borsot, az nagyon vagány rajta.

Kb. 1 perc elteltével illetve, ha már kezd kicsit képlékeny lenni, akkor meg kell fordítani. Először is a tetejét is kenjük/spricceljük meg zsiradékkal, hogy eszébe se jusson odakapni. Megfordítani úgy a legegyszerűbb, ha hátul megtámasztjuk egy lapos fakanállal és elölről alátolunk egy lapos grill lapátot, vagy spaklit majd  egyszerűen átfordítjuk.

Most már csak meg kell várni, hogy ez az oldal is megpiruljon, ami újabb 1 percet vesz igénybe. Aztán a tányér kézbevesz, grill lapát a sajt alá tol, majd a sajt a köret tetejére csúsztat. Ennyi az egész.

Mivel már kitálaltad egy szép tányérra ezt a csodát, már csak annyi dolgod van, hogy jóízűen elfogyaszd. Ugye milyen fantasztikus?

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉