Kaptunk egy hatalmas amúrt. Nem is tudom, hogy boltban kapható-e ilyen hal. Más halakat is ugyanígy meg lehet sütni. Pl.: ponty, harcsa, süllő, stb. Sokan meg sem kóstolják, akik mégis, általában rántva eszik, pedig grillezve, vagy tepsiben sütve is fantasztikusan finom tud lenni. Pedig a hal nagyon egészséges, ezt mindenki tudja. Sok fehérje, alacsony kalóriatartalom. Szeretjük a halat, mindenféle formában.
Ha ebédre ennénk akkor, vegyes salátát készítenék hozzá, pici olíva olajjal, vagy egy kis fokhagymás tejföllel, mint a múltkor amikor az udvaron grilleztünk. Ez most vacsi lesz. Ha nem szereted a pritamin paprikát, ehetsz hozzá bármilyen zöldséget, vagy esetleg savanyúságot. A kovászos uborka nagyon megy hozzá. Szerintem.
A kenyér pedig a jól bevált teljeskiőrlésű tönkölykenyerem, amit már évek óta sütök. Van, hogy csak így simán, van hogy magvakkal. A kenyérnél a MINÉL KEVESEBB ANNÁL JOBB elvet követem. Általában 3dkg-ot vágok össze 12-16 falatra (fél zsömlényi). Ez bejött.
Amíg sül, van idő előkészíteni a tányérokat, a zöldségeket és a kenyeret.
Ha neked kell megtisztítani a halat nagyon óvatosan csináld. Ajánlom a haltisztító deszkát, amihez oda lehet csiptetni a farkánál fogva. Na, ha sikerült a procedúra és fel is szeletelted (a gerincet metszőollóval könnyebb elvágni), akkor jöhet a pácolás.
20g/kg MINDENREJÓ fűszerkeverékkel, (vagy 15g/kg só, 1kávéskanál bors, 1evőkanál fokhagyma/granulátum) plussz 1 teáskanál fokhagyma granulátummal és 1 evőkanál zsiradékkal alaposan összeforgatom. Ha nem sütöd azonnal tartsd hűtőben. Jót tesz neki a pihentetés, teljesen átjárják az ízek.
Ha eljött a sütés ideje, kapcsold be a sütőt 250C°-ra, alsó-felső sütésre, hőlégkeverés nem kell. Vedd elő a hűtőből a halat, rendezd el egy tepsiben. Fedd le alufóliával úgy, hogy a fényes fele legyen befelé. Ha felmelegedett a sütő, tedd be a tepsit és felejtsd el egy órára.
Ha letelt az idő, vedd le a fóliát és helyezd vissza a tepsit a sütőbe. Kapcsold hőlégkeverésre és így pirítsd meg kicsit a szeleteket. Ez kb. 10 perc.
Ha szereted a halat, ajánlom a figyelmedbe a grillezett amúrt, vagy a tepsiben sült hekket. Mindkettő remek választás.
Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.
Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!
SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉