Ma augusztus 20.-a van az új kenyér ünnepe. Ennek örömére bemutatom az én gyors teljes kiőrlésű tönkölykenyeremet, ami most élesztővel készült. Nagyon kevés kenyeret eszünk, mert attól függetlenül, hogy teljes kiőrlésű, még nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a világos változatok. Előnye csupán annyi, hogy a benne található rostok lelassítják a szénhidrát felszívódását, ami persze nagyon jó.

Fél kg teljes kiőrlésű tönkölylisztet öntök egy tálba, mélyedést csinálok a közepébe. Beleöntök 3-3,2dl langyos vizet, majd beleszórok egy lapos kávéskanálnyi cukrot. Beleszórok egy csipet aszkorbinsavat, vagy belecsorgatok egy teáskanál ecetet (alma). Fél csomag élesztőt (20-25g) morzsolok bele és kicsit összekeverem a vízzel. A szélén levő lisztet még békén hagyom, ide szórok egy teáskanál sót, pontosan 15g-ot. Aztán megvárom, amíg felfut az élesztő, mint a képen. Ez kb. 15-20 perc.

Mielőtt összegyúrnám a tésztát, adok hozzá egy evőkanálnyi zsiradékot. Olíva olajat, vajat vagy valamilyen zsírt. Ha kell –márpedig mindig kell-, picit lisztezgetem dagasztás közben. Amikor összeállt a tészta, alá és fölé lisztet szórok, majd letakarom az edényt. Konyharuha vagy akár egy újság is jó, csak ne száradjon a tészta az érlelés alatt.

Az érlelésre érdemes legalább egy órát szánni. Ha a tészta már a duplájára puffadt, jöhet az újabb gyúrás és a formázás.

Kiborítjuk a tálból a deszkára, vagy a pultra és alaposan átgyúrjuk, majd a sütésnek megfelelően formázzuk.

Én mindig formában sütöm, mert jobban szeretem a formakenyeret, de mindenkinek más jön be. Nagyon tudom ajánlani a fekete tapadásmentes sütőfóliát. Jól illeszkedik az edénybe és a kenyérről lepottyan amikor kiveszed. Így könnyen elkerülhető, hogy beleragadjon a formába.

Ha benne van a tészta, be kell vagdalni a tetejét, hogy elkerüljük a szétrepedést. Van aki éles késsel, van aki pengével csinálja, szerintem a legegyszerűbb ollóval bevagdalni. Így nem vágok bele a formába.

Eljött a kelesztés ideje. Itt két lehetőség van, vagy az asztalon hagyod és ha megkelt beteszed sülni a sütőbe, vagy már most beteszed a sütőbe 50-60C°-ra és ott keleszted. Így gyorsabb. Persze van előnye a lassú kelesztésnek, de ez most egy „gyors” kenyér. Ha eljött az idő tedd be a 170-180C°-os sütőbe, illetve, ha már bent van tekerd fel a hőmérsékletet. Ha elérte a sütési hőmérsékletet kapcsold be a hőlégkeverést, hogy szép egyenletesen süljön meg. Innentől számolva kb. 30-35 percig kell sütni. Amikor kiveszed a formából döngenie kell, ha megkopogtatod az alját.

Ez az én gyors teljeskiőrlésű tönkölykenyerem, amit már évek óta sütök. Van, hogy csak így simán, van hogy magvakkal. A kenyérnél a MINÉL KEVESEBB ANNÁL JOBB elvet követem. Általában 3dkg-ot vágok össze 12-16 falatra (fél zsömlényi). Ez bejött.

Már csak meg kell várni, amíg kihűl.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉