Kihagyhatatlan ajánlat: borsikafüves sült csirkemell párolt céklával! A csirkemell sem kutya, de a párolt cékla, na, az a köretek egyik legjobbja. Az illata és az íze … felejthetetlen! 🙂 Amikor először készítettem, rettenetesen szkeptikus voltam vele kapcsolatban, de amint megkóstoltam elillant minden kételyem.

A csirkemell vajpuha, omlós és az íze csodálatos. Muszáj legalább egyszer elkészítened!

Nyers Fuszeres Csirkemellfile

A sült húshoz vágj le egy 15-18dkg-os darabot a csirkemelfiléből, klopfold ki, majd szórd meg legalább sóval, borssal és fokhagyma granulátummal, vagy használj MINDENREJÓ fűszerkeveréket, mert abban még több íz rejtőzik. Ezután minden szeletet hints meg egy-egy csipet borsikafűvel. Persze csak ha szereted. Nyilván, nem pont olyan, de hasonlít az íze és az illata az oregánóra. Ha nem szereted, el is hagyhatod, vagy használhatsz más fűszert az ízesítésére. Én minden alkalommal máshogy készítem, nehogy „megunjuk.” :))

Pici zsiradékkal kenj ki egy tepsit és rendezd el benne a husikat. Legyenek szépen egymás mellett, de ne egymáson, mert akkor azok a részek nem biztos, hogy rendesen átsülnek. Ha megvan, takard be alufóliával úgy, hogy a fényes fele legyen befelé a csirke felé. 250C°-ra előmelegített sütőben kell sütni 45-50 percig.

Így fog kinézni, ha letelt az idő. Ha esetleg még nem pirult meg, akkor a fóliát levéve pár percre vissza kell tolni a sütőbe és hőlégkeveréssel rápirítani. Ez csupán 5-10 perc, hogy ki ne száradjon.

Ha nem azonnal fogyasztod, akkor tedd vissza a fóliát. (Azért előtte szagolgasd meg, milyen jó illata van. 😉 )

Bemutatom: ilyen a cékla! 🙂 Na, nem poénkodom tovább, de azért lássuk be, nem sokan készítenek céklát köretnek. Persze van, aki veszi savanyúságként, akad aki el is készíti, de köretnek nem sokan csinálják. Legalábbis eddig egy ismerősöm sem mondta, akikkel beszélgettem róla.

Kalóriatartalma alacsony, 10dkg-ban 31-40akármennyi kcal van. Sajnos mindenhol mást írnak rá. A lényeg, hogy nem magas. Sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A rostnak köszönhetően lassan szívódik fel, nem emeli nagyon az inzulinszintet, így nem okoz zsírraktározást.

Felhasználás előtt meg kell hámozni. Sajnos a kezed egy kicsit megfogja a szép színe, de ha azonnal lemosod, akkor nem marad rajta tartósan.

Ha ez megvan, össze kell vágni. Lehet kockákra és hasábokra, vagy akár julienne-re. Igazából minél kisebb az átmérője, annál hamarabb megpuhul, mert sajnos egyetlen hátránya, hogy rettenetesen lassan puhul. Kb. kihullott a hajam, mire megpárolódott. 🙂 Ez ne vegye el a kedved, mert megéri az időt ráfordítani.

Most hasábokra vágtam, fejenként 25dkg-ot. Sajnos mire megpárolódott, nem maradt csak 18-19dkg belőle, úgyhogy éppen elég lett, mert nagyon-nagyon finom. Megszórtam MINDENREJÓ fűszerkeverékkel, 4g 25dkg céklához. Pici zsírt adtam még hozzá. A vaj nem igazán jó, mert kb. 60-75 percig kellett hőkezelni kis lángon. Ez idő alatt többször zsírjára pirult. Nagyon oda kell figyelni, hogy a vaj ne égjen le. Ugyanez a helyzet a kókuszzsírral is. Viszont zsíron fantasztikusan finom.

Amikor már kezd megpirulni, csodálatos illatot fogsz érezni, valami olyat, amit még soha. … és még meg sem kóstoltad! Nagyon finom.

Igazából jobban jársz, ha előbb a céklát kezded elkészíteni, mert nekem tovább tartott megpárolni, mint a husit megsütni.

Hogy ne unatkozz közben, akár sportolhatsz is egy kicsit. Pár fekvőtámasz, ugrálókötél, vagy egy-egy jóga pozíció … 😉

Nem fogod megbánni, ha elkészíted ezt az ételt. Vajpuha, omlós és ízes husi, nagyszerű köret ritkasággal.

Ha rákaptál az ízére, ajánlom figyelmedbe a többi tepsiben sült húsételt.

Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉