Bemutatom: ilyen a cékla! 🙂 Na, nem poénkodom tovább, de azért lássuk be, nem sokan készítenek céklát köretnek. Persze van, aki veszi savanyúságként, akad aki el is készíti, de köretnek nem sokan csinálják. Legalábbis eddig egy ismerősöm sem mondta, akikkel beszélgettem róla.
Kalóriatartalma alacsony, 10dkg-ban 31-40akármennyi kcal van. Sajnos mindenhol mást írnak rá. A lényeg, hogy nem magas. Sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A rostnak köszönhetően lassan szívódik fel, nem emeli nagyon az inzulinszintet, így nem okoz zsírraktározást.
Felhasználás előtt meg kell hámozni. Sajnos a kezed egy kicsit megfogja a szép színe, de ha azonnal lemosod, akkor nem marad rajta tartósan.
Ha ez megvan, össze kell vágni. Lehet kockákra és hasábokra, vagy akár zsülienre. Igazából minél kisebb az átmérője, annál hamarabb megpuhul, mert sajnos egyetlen hátránya, hogy rettenetesen lassan puhul.
Múltkor hasábra vágva csináltam és kb. kihullott a hajam, mire megpárolódott. 🙂 Ez ne vegye el a kedved, mert megéri az időt ráfordítani.
Tanulva az előző céklaincidensből, most géppel vágtam zsülienre fejenként 25dkg-ot. Megszórtam MINDENREJÓ fűszerkeverékkel, 4g 25dkg céklához (fűszerkeverék helyett 3g sót és pici borsot és fokhagyma granulátumot használhatsz). Pici zsírt adtam még hozzá.
Először nagy lángon kezdem a párolást, majd ha már kezd főni, vissza veszem a gázt a legkisebb lángra és így párolom puhulásig fedő alatt. Ha már a fakanál koppanás nélkül átvágja, kész. Esetleg lehet alatta még lé, azt le kell párolni róla fedő nélkül. Amikor már kezd megpirulni, csodálatos illatot fogsz érezni, valami olyat, amit még soha. … és még meg sem kóstoltad! Nagyon finom.
Igazából jobban jársz, ha előbb a céklát kezded elkészíteni, mert nekem tovább tartott megpárolni, mint a husit megsütni.
A darált húshoz, ami jelen esetben sertés comb, kilogrammonként adtam 2 tojást. A fűszerezést 20g/kg MINDENREJÓ fűszerkeverékkel és 1 teáskanál fokhagymával, vagy 1 teáskanál fokhagyma granulátummal oldottam meg, illetve adtam hozzá egy jó evőkanálnyi mustárt. (Fűszerkeverék helyett 15g/kg só, kávéskanálnyi bors és teáskanálnyi fokhagyma granulátum is jó.)
A tojás kétféleképpen mehet bele. Vagy egészben egyszerűen hozzágyúrjuk a fűszerekkel, vagy csak a sárgáját adjuk hozzá, a fehérjét pedig kemény habbá verjük és úgy keverjük a húsmasszához. Az utóbbi esetben lágyabb masszát, majd puhább husigolyókat kapunk a sütés után. Ki hogy szereti, illetve mennyi idő van az elkészítésre.
Ez most a habos megoldással készült és sokkal puhább, szóval megéri azt a pár perc plussz munkát.
A nagyobb diónyi méretűre gombócozott golyókat 160C°-os zsiradékban sütjük. Közben néhányszor meg kell forgatni. Csak óvatosan, mert nagyon forró! A sütési idő kb. 5 perc. Egyszerre ne tegyél túl sokat bele, mert akkor nagyon lehűti és csak ázik a zsiradékban. Csak lazán, mint ahogy a képen is láthatod.
Amikor szép arany színűre sültek, akkor kiszedjük őket és alaposan lecsepegtetjük egy rácson vagy papírtörlőn. Tudom fantasztikus az illata, de kérlek próbáld meg megállni néhány percig, hogy nem harapsz bele, mert rettenetesen forró! 🙂
Így nézett ki, amikor elkészült. Közben már meg kellett párolódnia a köretnek is. Mindig egyszerre csinálom őket, így sok időt spórolok meg. Odarakom a zöldségeket, befűszerezem a húst és már sütöm is. Fél óra és már ott gőzölög az asztalon a csodás ebéd. Kis gyakorlattal te is hamar megcsinálod. Néhányan azt mondják nincs idejük főzni. Ugyan, ez csak fél óra. Na, hajrá! (Erre Attila séf, a volt szakács tanárom azt mondaná: HAJRÁÁÁ! Ilyet nem mondunk egy konyhában! 😉 )
Ha tetszik ez az étel és szeretnél még hasonlókat olvasni illetve készíteni ajánlom figyelmedbe a többi husigolyós bejegyzést, amiket a következő gomb megnyomásával érhetsz el.
Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.
Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!
SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉