Még, hogy nem ehet füstölt csülkös babgulyást aki fogyókúrázik? Miért is? Igaz a hús picit több kalóriát tartalmaz a zsír miatt, mint egy comb, vagy karaj, de a zsírból energia lesz. A babban is sok a fehérje, kevés a szénhidrát. A zöldségekről pedig ne is beszéljünk, alacsony energia, sok rost. Két dolgon kell változtatni: először is nem teszünk bele galuskát és nem sűrítjük sem rántással, sem habarással. Hidd el ugyanolyan finom lesz így is. A másik, hogy nem eszünk meg hozzá még két szelet kenyeret. Ennyi! Már többször is készítettem és fogyasztottuk így, mégsem híztunk tőle egy grammot sem. Csak megszokás kérdése.
Bemutatom, a képen látható csoda a füstölt csülök. Van benne egy nagy csont, azt ügyesen ki kell vágni, aztán a lefejtett húst kockázni. Ha nem szereted a bőrös, zsíros húst, akkor készítheted füstölt tarjából, vagy lapockából is. Ha a kalóriát akarod csökkenteni, akkor lehet füstölt combból.
Ez egy közel másfél kilós darab, ehhez fél kiló tűzbabot vettem és egy kiló zöldséget.
Ez pedig a tűzbab. A tarkababhoz képest hatalmas már szárazon is, hát még amikor felszívja a sok folyadékot, akkorára duzzad, mint egy kisebb evőkanál. Az íze pedig fantasztikus. Salátabab ez a javából, de hidd el nem fogja elrontani az ételedet. Persze ha nem szimpi, vagy nem volt ilyen a boltban, csinálhatod tarkából, azzal is csúcsfinom lesz. Jót tesz neki, ha beáztatod, mert akkor hamarabb megfő.
Tehát a husit lefejtettem a csontól és kockákra vágtam. Ha kisebbre vágod hamarabb megfő. Persze ne legyen túl apró, mert a babnak kell legalább 2 óra mire megpuhul. 1-1,5-centis kockákra vágtam, így nem fő szét és még nem is ormótlanul nagy.
Először is készítünk egy magyaros-lecsós pörkölt alapot. Ettől lesz az ételünk szaftja pörköltesen sűrű. Hagymát és paprikát aprítunk, amit pici zsiradékon lepirítunk. Hozzáadunk apróra vágott paradicsomot, vagy egy kis sűrített paradicsomot. A husihoz mérten kilónként 1 nagy evőkanál pirospaprikát szórunk rá.
Belekeverjük a husit, borssal, és köménnyel fűszerezzük, illetve fokhagymát nyomunk vagy reszelünk bele. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a babot. A babnak jót tesz, ha beáztatod különben nagyon sokáig kell főzni mire megpuhul. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sót még nem adtam hozzá, mert a füstölt hús nagyon sós, így elég majd a vége felé után sózni, ha egyáltalán kell. (Kellett!)
Ha már egy órája fő, hozzáadjuk a nagy darabokra vágott zöldségeket, sok sárgarépát, karalábét és kevés zellert, illetve felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Minél több a zöldség, annál alacsonyabb a kalóriatartalma a kész ételnek. Most már le kell ellenőrizni elég sós-e, ha sótlan, akkor azt is szórjunk bele keveset. (Inkább többször keveset, mint egyszer sokat.) Ezek után készre főzzük, ami még legalább egy óra. Akkor van kész, ha a bab és a husi már teljesen puha.
Ha tetszett ez az étel és szeretnél még további fogyókúrás ételeket látni és készíteni, akkor a következő gomb menyomásával elérheted a kínálatot, ami folyamatosan bővül.
Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd. Ha pedig marad belőle, nyugodtan fagyaszd le adagokban és meglátod milyen jól fog jönni, ha nem lesz időd főzőcskézni.
Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!
SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉