Gyermekkorom óta hatalmas kedvencem a löncshús. Ki emlékszik már arra, hogy anyukám miért adta nekünk reggelire? Talán egykori olcsósága vagy, mint gyorsan kitálalható étel. A lényeg, hogy úgy megszerettem, hogy azóta is töretlen sikere van a családunkban.

Most azonban már magunknak készítjük. Nem az ára miatt, bár az sem elhanyagolható, mert talán még a felébe sem kerül a boltban megvásárolható rokonaihoz képest. Sokkal inkább a minőség az, ami szakács szemmel mérvadó. Nem tartalmaz semmilyen vegyianyagot, „E” mentes, és nincs benne sem szója, sem moszat, vagy neadj’ isten színezőanyag, amit valami vöröstetüből állítanak elő. Fujfujfujjj!!! 🙂

Csak hús, só és fűszerek. Igaz, kicsit keményebb a konzerv rokonaitól, mert nem tartalmaz annyi szalonnát, de így sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma, az íze viszont fenomenális. Már az üveg kibontásakor megcsap a jellegzetes löncshús illat, a húst körülvevő aszpik íze pedig felejthetetlen élmény. Energiatartalma alacsonyabb, fehérjetartalma viszont magasabb, ami jó az izomzat megtartása, illetve fejlesztése céljából, nem csak fogyókúra idején.

Hozzávalók és elkészítés:

1 kg darált sertéscomb, 20-24g (ízlés szerint, van aki sósabban szereti), 1 lapos kávéskanálnyi bors, 1 evőkanálnyi fokhagyma granulátum és egy evőkanál zselatin a bőr kiváltására. Ez azért kell, hogy a hús leve ne maradjon lé, hanem aszpikká alakuljon.

Szóval, ha már le van darálva, akkor csak jó alaposan gyúrd bele a fűszereket, töltsd üvegekbe minél légmentesebben, majd zárd le. Ez után tedd bele őket egy lábasba, öntsd fel hideg vízzel és ha elérte a 100C°-ot, potyorogtatsd 90percig.

Ha letelt az idő, hagyd kihűlni az egészet és csak ezután vedd ki őket a vízből. Ellenőrizd a kupakokat, hogy beszívta-e a vákuum. Ha valamelyik kupak nem jól zár, akkor azt hűtőbe kell tárolni, a többi mehet a kamrába a polcra.

Fogyasztás előtt mi hűteni szoktuk, mert szerintünk úgy finomabb.

A kitálalásával kapcsolatban pedig, ha paleo, vagy keto táplálkozást folytatsz, vagy egyszerűen csak szereted a löncshúst sárgarépával, mint Roxy, akkor így is fogyaszthatod. Hidd el, csodálatos élmény lesz. Persze, bármi más zöldséggel jó, amit csak szeretnél.

Ez egy másik bejegyzés, úgyhogy ha érdekel, akkor a képre kattintva megtekintheted.

Fogyaszthatod hagyományos módon, kevés teljeskiőrlésű kenyérrel és sok zöldséggel, mint ahogy én szoktam enni. A képre kattintva ezt a bejegyzést is elérheted.

Ha pedig a kenyeret szeretnéd elkészíteni, akkor a képére kattintva találod meg a receptjét.

Amint látod én nagyon keveset eszem még ebből is, mert attól függetlenül, hogy teljeskiőrlésű és tönköly, a kalória ugyanúgy meg van benne, mint a fehér kollégáiban. Persze lassabban szívódik fel a sok rostjának köszönhetően, de azért csak óvatosan, ha fogyózol. Részemről 2-3dkg egy étkezésnél. Az egy fél zsömlényi. …és elég, csak meg kell szokni, hogy a zöldség nyomja a többséget.

Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉