Nincs karácsony rántott ponty nélkül. Legalábbis nálunk. Tudom a „sima” sült vagy grillezett hal kalóriatartalma jóval alacsonyabb, mint a rántotté, a panírozás és a bő olajban sütés mellőzése miatt, de egyszer van egy évben ilyen esemény, úgyhogy valahogy talán most is túléljük.

Hallottál már a csicsókáról, gyermekkoromban néhányszor ettem, többnyire nyersen, csak úgy magában. Nem volt rossz. Köretként még sosem ettünk ilyet, de úgy gondoltam a burgonya és rizs helyett kipróbáljuk milyen, ezért most fokhagymás csicsókapüré került a rántott ponty mellé.

A krumplisaláta helyett tejfölös uborkasalátát készítettünk, nagyon jól ment a halhoz és a kalóriatartalma a töredéke.

A halat vágd fel szeletekre. Ha nehezen boldogulsz a gerincével, akkor próbáld meg csirkevágó ollóval, vagy ami még jobb, metszőollóval elvágni, mit ahogy én teszem már évek óta. A szálkákkal vigyázz, nagyon tudnak szúrni!

Ha szeletelt halat vettél a boltban, akkor ezt a procedúrát elkerülted, máris fűszerezheted.

A fűszerezés nagyon egyszerű és elronthatatlan. 1kg halra 20-22g MINDENREJÓ fűszerkeverék. Ennyi. Hidd el fantasztikus lesz. Persze használhatsz csak sót és borsot, esetleg kicsit meg is fokhagymázhatod, de a fűszerkeverék utolérhetetlen ízt ad a haladnak.

A csicsóka kalóriatartalmát nehéz meghatározni. Van ahol 31kcal-nak, van ahol 73kcal-nak írják. Ez egy talány. Akár ennyi, akár annyi lassan felszívódó szénhidrátot, rengeteg rostot (5-6x annyit, mint a burgonya) tartalmaz.

Ha megpucoltad, vágd kockákra vagy karikákra. Ha pömpőke szerű végeredményt akarsz, enyhén sós vízben főzd puhára, szűrd és mixereld össze kevés vajjal és fokhagymával. Ha inkább keményebb állagot szeretnél, akkor csak párold meg zsiradékon sóval és fokhagymával, majd ha megpuhult, mixereld, vagy csak törd át krumplinyomóval.

Az íze szerintünk nagyon emlékeztet a fokhagymás patiszon ízére. Nagyon finom. El is döntöttük, hogy ültetünk a kertbe csicsókát, és a jövőben többször fogyasztjuk majd.

Talán a hal panírozását nem kell bemutatni. Liszt-tojáslé-morzsa. A liszt és a morzsa lehet teljeskiőrlésű tönkölyliszt, akkor bundás lesz a halad. Készítheted párizsiasra is liszt és tojásba mártás után azonnal a forró olajba, vagy márthatod lisztezés után sör, vagy bortésztába is, mindkettő csodálatos lesz. Készítsd kívánságod szerint.

150C°-os bő olajban, vastagságtól függően 5-7 perc alatt készre sül.

Persze, ha te szigorú vagy magadhoz, akkor grillezheted vagy tepsiben is megsütheted. Van ezekről is egy-egy bejegyzésem, ha szeretnéd a következő gombokra kattintva megtekintheted őket.

Ha tetszett ez az étel és szeretnéd a többi alacsony kalóriatartalmú receptet is megnézni, akkor a következő gomb megnyomásával elérheted a teljes gasztronómia kategóriát.

Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉