Ó-hohoho-hóóóóóóó, ez aztán a játék a textúrákkal. Az egyik kívül ropogós, belül szaftos, a másik kívül pirult, belül omlós, és mindkettő fantasztikusan ízletes. Hozzá egy szinte szénhidrátmentes, rostban gazdag köret céklából, és néhány uborka, hogy savanykás íz is megjelenjen a tányéron.
Igaz, kicsit több a munka vele, mintha csak az egyiket csináltam volna, de nem tudtuk eldönteni, hogy mit ennénk szívesebben, ezért úgy döntöttem, legyen ez is, az is, aztán majd mindenki eszi, amit szeret. Persze, amikor már ott gőzölgött az asztalon, mindenki mindegyikből akart. 🙂
Az egyetlen szénhidrát a rántott csirke bundája, ami az összmennyiséghez képest olyan kevés, hogy bőven belefér a fogyókúrás étrendbe.
A csirkecomb nagyon ízletes hús. Igaz, kalóriatartalma 230kcal, mert megnyomja a bőre, ami sok zsiradékot tartalmaz. Azonban, ha nélküle fogyasztod, akkor 133kcal-ra csökken, így nagyon jól beilleszkedik a fogyókúrás étrendbe.
Elkészíteni fantasztikusan egyszerű. A megtisztított combokat ízesítsd 20g/kg MINDENREJÓ fűszerkeverékkel. Ha megunnád, adhatsz hozzá bármilyen fűszert, hogy változatosabb legyen.
Oszd el ketté, az egyik adag lesz a sült, a másik a rántott. Én a felső combokat sütöttem, a dobverőket pedig rántottam, mert azok könnyebben átsülnek.
A serpenyőben felforrósított zsiradékban, előbb a bőrös felével kezd el sütni nagy lángon. Néhány perc múlva, mikor szép pirosra sült, fordítsd a másik oldalára, majd pici folyadékot hozzáadva és lefedve, kis lángon párold puhulásig. Ha zsírjára sült ellenőrizd le, hogy elég puha-e már. Ha igen, fejezd be a sütést, ha nem, akkor kevés folyadékot hozzáadva párold tovább. A folyadék lehet víz, alaplé, sör, bor, stb.
Az alsó combokat panírozd be, liszt-tojás-prézli módon. A felvert tojáslét MINDENREJÓ fűszerkeverékkel szoktam ízesíteni, hogy a panír is finom legyen. Szoktam még adni hozzá egy kis tejet is, de ez nem muszáj. 140-150C°-os olajsütőben 10-12perc alatt készre sülnek.
Bemutatom: ilyen a cékla! 🙂 Na, nem poénkodom tovább, de azért lássuk be, nem sokan készítenek céklát köretnek. Persze van, aki veszi savanyúságként, akad aki el is készíti, de köretnek nem sokan csinálják. Legalábbis eddig egy ismerősöm sem mondta, akikkel beszélgettem róla.
Kalóriatartalma alacsony, 10dkg-ban 31-40akármennyi kcal van. Sajnos mindenhol mást írnak rá. A lényeg, hogy nem magas. Sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A rostnak köszönhetően lassan szívódik fel, nem emeli nagyon az inzulinszintet, így nem okoz zsírraktározást.
Felhasználás előtt meg kell hámozni. Sajnos a kezed egy kicsit megfogja a szép színe, de ha azonnal lemosod, akkor nem marad rajta tartósan.
Ha ez megvan, össze kell vágni. Lehet kockákra, hasábokra, vagy akár zsülienre. Igazából minél kisebb az átmérője, annál hamarabb megpuhul, mert sajnos egyetlen hátránya, hogy rettenetesen lassan puhul.
Múltkor hasábra vágva csináltam és kb. kihullott a hajam, mire megpárolódott. 🙂 Ez ne vegye el a kedved, mert megéri az időt ráfordítani.
Tanulva az előző céklaincidensből, most géppel vágtam zsülienre fejenként 25dkg-ot. Megszórtam MINDENREJÓ fűszerkeverékkel, 4g 25dkg céklához (fűszerkeverék helyett 3g sót, pici borsot és fokhagyma granulátumot használhatsz). Pici zsírt adtam még hozzá.
Először nagy lángon kezdem a párolást, majd ha már kezd főni, vissza veszem a gázt a legkisebb lángra, és így párolom puhulásig, fedő alatt. Ha már a fakanál koppanás nélkül átvágja, kész. Esetleg lehet alatta még lé, azt le kell párolni róla fedő nélkül. Amikor már kezd megpirulni, csodálatos illatot fogsz érezni, valami olyat, amit még soha. … és még meg sem kóstoltad! Nagyon finom.
Igazából jobban jársz, ha előbb a céklát kezded elkészíteni, mert nekem tovább tartott megpárolni, mint a husit megsütni.
Ha tetszett ez az étel és szeretnéd a többi alacsony kalóriatartalmú receptet is megnézni, akkor a következő gomb megnyomásával elérheted őket.
Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.
Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!
SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉