Megosztó étel a zúza, pláne, ha pulyka. Jaaj, de csúnya madár, aztán még belsőség is. Van aki ezt nem szereti, van aki azt, a kettő egyben pedig igazi rettenet azok számára, akik viszolyognak az ilyenfajta élelemtől. 🙂 Pedig ha jól van elkészítve, igazán ízletes tud lenni. Mivel az egész szín izom, semmi zsír, ezért kalóriatartalma nagyon alacsony, pontosan 111kcal, ami nagyszerű egy fogyni vágyónak. Hozzá egy alacsony energiatartalmú zöldségköret, és máris kész a tökéletes keto-paleo-low carb ebéd. Kellőképpen feltölt energiával, csökkenti a test zsírtartalmát és növeli a lelkünk boldogságát. 🙂

Ilyen a nyers pulykazúza. A folyamatos „munkának” köszönhetően ez egy nagyon kemény hús. Akár főzve, akár párolva szeretnéd elkészíteni, elég sok időbe telik mire megpuhul.  Emiatt szükséges a hosszú ideig tartó hőkezelés, ami jelen esetben konfitálás. Azért azt be kell vallanom, hogy egy kicsit kamu konfitáltnak nevezni a készítési módot, mivel az alacsony hőmérsékleten történő hőkezelést jelent, itt azonban nem fukarkodunk a forrósággal.

A fűszerezést most is nagyon egyszerűen megoldottam, 20g/kg MINDENREJÓ fűszerkeverék, és még egy teáskanál fokhagyma granulátum. Ebben benne van minden íz, amit szeretünk, ami a magyaros ízvilágnak megfelel. Persze szoktuk más fűszerekkel is ízesíteni, de az alap az mindig ez.

A zúzákat jó tömören beleszuszakoltam egy kis tepsibe, majd felöntöttem annyi olajjal ami ellepte. Azért kell a megfelelő méret, hogy a lehető legkevesebb olaj kelljen hozzá. Amikor ez megvolt, lefedtem alufóliával, aztán már ment is be a 250C°-os sütőbe, amiben 3 órát sült.

Ha nincs kicsi tepsid, jó egy fém fogantyúval ellátott lábas is.

Így nézett ki, amikor elkészült. Nagyon puha, fűszeres és ízletes! A hús kemény, rostos állaga teljesen lágy lett. Ha szereted az efféle dolgokat, akkor mindenképpen el kell készítened egyszer.

Amíg sült a hús, volt idő a köretre. Ezt a zsülienre vágott zöldséget fagyasztva vesszük. Persze össze lehet vágni kézzel, vagy akár géppel is, ha van időd, kedved, illetve géped. Nem került többe a frisstől és nincs vele meló. … és ha valamivel nem kell dolgozni azt nagyon szeretjük! 🙂

Egy adaghoz 20-25dkg zöldséget, 1 lapos teáskanál (5g) zsiradékot, 4g MINDENREJÓ fűszerkeveréket (vagy  3g sót, pici borsot és fokhagyma granulátumot) tettem egy wokba.

Lefedve pároltam, időnként megkeverve, amíg meg nem puhult. Ha ressen szereted elég, ha nagy lángon erősen átpirítod. Ilyenkor jobb volna a friss alapanyag, mert az nem enged ki annyi folyadékot, mint a fagyasztott.

Ha már puha, de van még alatta a levéből, akkor a fedőt levéve pár perc alatt elpárologtathatod, mert finomabb, ha nem tocsog a folyadékban.

Ha tetszett ez az étel és szeretnéd a többi alacsony kalóriatartalmú receptet is megnézni, akkor a következő gomb megnyomásával elérheted őket.

Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉