Mindenki szereti a gyros-t! Legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne lett volna oda érte. Nincs is vele semmi baj, kivéve a pita tésztáját, illetve tál esetén a sült burgonyát, ami nem igazán illik bele egy fogyókúrázó, vagy szálkásító étrendet folytató ember menüjébe. A pita helyettesítését megoldottuk úgy, hogy a gyros-t tojáslepénybe csomagoltuk.

Természetesen nem kell lemondanod a tálról sem, elég, ha a köretet lecseréled lassan felszívódó szénhidrátra, barna rizsre, bulgurra, vagy esetleg gerslire.  Jelen esetben a párolt köles váltja fel a sült burgonya szerepét. Persze más az íze, de hidd el, amikor jó ideje fogyózol elsírod magad ennek az ételnek a fogyasztásakor, annyira finom. 🙂

Adagonként 3-4dkg száraz kölest szoktam kimérni. Ebből főzés, vagy párolás után lesz 10-15dkg. Ebben van kb. 120-160kCal.

Elkészíteni nagyon egyszerű. A rizshez hasonlóan, vagy megfőzzük enyhén sós vízben, majd leszűrjük, vagy pároljuk, mint ahogy azt én is csináltam.

A kimért adagot zsiradékon enyhén megpirítjuk, 2,5X-es mennyiségű forró vizet, vagy alaplét öntünk rá, majd sózzuk. Ízesíthetjük a száraz kölessel együtt pirított apróra vágott hagymával, vagy a felöntőlével együtt szórhatunk bele fokhagyma granulátumot. Akár készülhet MINDENREJÓ fűszerkeverékkel is, mint itt. 🙂 A lényeg, hogy enyhén sósnak kell lennie, mint a párolt rizsnél, így lesz majd tökéletes amikor elkészül. Kb. olyat képzelj el, mint a sós pattogatott kukorica, vagy sós pirított napraforgó íze.

Ha már nincs alatta folyadék, akkor félre kell tenni egy kis időre. Tálalás előtt fel kell keverni egy villa segítségével, így nem tapadnak össze a szemek. Szép pergős lesz.

Ha nem rendelkezel gyros sütő masinával, akkor meg kell, hogy elégedj egy serpenyőben sült verzióval. Meglátod megállja a helyét.

Vágj adagonként 15-18dkg csirkemell, vagy combfilét csíkokra, majd fűszerezd vagy gyros fűszerkeverékkel, vagy MINDENREJÓ fűszerkeverékkel. Az utóbbi esetben adj még hozzá fokhagymát és oreganot. Amúgy még sosem készítettem adagra gyros-t. Legalább a dupláját, vagy még többet.

Felforrósított zsiradékban kell sütni a fűszeres húst, gyakran kevergetve, a végén szép arany színűre pirítva. Ha közben levet engedne, akkor azt előbb el kell párolni róla, és aztán lesütni. (Másképp nehéz volna. laughing)

Nagyjából így kellene kinéznie. A lényeg, hogy ha már nincs alatta lé, és megfelelőnek gondolod a színét, akkor ne pirítsd tovább, mert kiszárad a hús.

Amíg párolódott a köles, összevágtam mindenféle friss salátának való zöldséget. Salátát, uborkát, paradicsomot és hagymát, illetve most vágtam bele lila káposztát is. Megszórtam egy kis oregánóval és csepegtettem rá olíva olajat, de ezek nem kötelezőek, csak ha szereted őket. A kalóriába bele kell számolni az ilyen plusz zsiradékokat is, de szerintem az olíva olaj megéri, mert nagyon egészséges. Persze nem kell, hogy tocsogjon, csak módjával. 🙂

Mi ehhez szinte mindig tzatziki mártást eszünk. Nincs különösebb receptje. Lereszelek egy darabka uborkát meg nem kevés fokhagymát, nyakon borítom tejföllel, vagy görög joghurttal, teszek bele sót, oregánót és egy kis keverés után kész is a fincsi tzatziki. Elronthatatlan. tongue-out

Ha „véletlenül” megmarad egy kis husid és nem szeretnéd eldobni, megeheted vacsira vagy reggelire egy kis teljeskiőrlésű kenyérrel és sok finom zöldséggel, vagy készíthetsz hozzá tojáslepényt. Bármelyiket választod a következő gombok megnyomásával elérheted a receptjüket.

Ha tetszett ez az étel és szeretnéd a többi alacsony kalóriatartalmú receptet is megnézni, akkor a következő gomb megnyomásával elérheted őket.

Már csak annyi dolgod van, hogy egy szép tányérra kitálald ezt a csodát és jóízűen elfogyaszd.

Kívánom, hogy mihamarabb elérd a célod!

SEGÍTEK NEKED LEFOGYNI! 😉